Цей документ є не офіційним перекладом початкової англійської версії OWL 2 Web Ontology Language Document Overview. Зверніть увагу на те, що оригінальна версія документа існує тільки англійською мовою. Цей переклад може містити неточності та помилки. Переклад виконав © Зайцев Дмитро, 2011. За підтримкою сайту arc lamp. Коментарі до перекладу залишайте тут! | | На головну

W3C

OWL 2, Мова Веб-онтологій.
Загальний огляд документу

Рекомендація W3C від 27 жовтня 2009 року

Поточна версія:
http://www.w3.org/TR/2009/REC-owl2-overview-20091027/
Остання версія (серії 2):
http://www.w3.org/TR/owl2-overview/
Остання рекомендація:
http://www.w3.org/TR/owl-overview
Попередня рекомендація:
http://www.w3.org/TR/2009/PR-owl2-overview-20090922/ (із зазначеними відмінностями)
Редактори:
W3C OWL Working Group (см. Подяки)

Будь ласка, зверніться до сторінки виправлень для цього документа, де можуть бути приведені нормативні зміни до поточного документа.

Цей документ, також доступний в таких ненормативних форматах як: версія PDF.

Див. також переклади.


Анотація

OWL 2, мова Веб-онтологій, неофіційно OWL 2, це мова онтологій для семантичного Web з формально визначеними значеннями. Онтології OWL 2 забезпечують класи, властивості, індивіди, і значення даних та зберігаються у вигляді семантичних веб-документів. Онтології OWL 2 можуть бути використані разом з інформацією яка написана на RDF, та онтології OWL 2 між собою обмінюються перш за все, як документи RDF.

Цей документ слугує введенням до OWL 2 та до різних інших документів OWL 2. Він описує синтаксис для OWL 2, різні види семантики, доступні профілі (суб-мови), та відносини між OWL 1 і OWL 2.

Статус цього документу

Може бути Замінений

Цей розділ описує статус даного документу на момент його публікації. Інші документи можуть заміняти цей документ. Зі списком поточних публікацій W3C та останньою ревізією цієї технічної доповіді можна ознайомитися в індексі технічних доповідей W3C на http://www.w3.org/TR/.

Залежність від Типів даних XML Schema

OWL 2 визначена, щоб використовувати типи даних які використовуються у Мові Визначення XML Schema (XML Schema Definition Language, XSD). На момент написання статті, остання рекомендація W3C для XSD це версія 1.0, з версією 1.1 яка прогресує до Рекомендації. OWL 2 був розроблений, щоб використовувати в своїх інтересах нові типи даних і більш чіткі пояснення, які доступні в XSD 1.1, але на даний момент ці переваги частково призупинені. Зокрема, до тих пір, поки XSD 1.1 не стане рекомендацією W3C, елементи OWL 2, які засновані на ньому, слід розглядати, як додаткові, як це описано у Відповідність, розділ 2.3. Після публікації XSD 1,1 як рекомендації W3C, елементи припиняють бути додатковими і повинні вважатися необхідними, коли іншого не передбачено.

Ми пропонуємо, щоб поки розробники і користувачі слідували XSD 1.1 Candidate Recommendation. Заснованої на обговореннях між Schema і OWL Робочими групами, ми не очікуємо, що будь-які зміни реалізації будуть необхідні в якості просування XSD 1.1 до Рекомендації.

Документ без змін

Не було ніяких змін до тіла цього документу починаючи з попередньої версії. Для отримання додаткової інформації про більш ранні зміни, див. журнал змін.

Будь ласка, надсилайте коментарі

Будь ласка, надсилайте будь-які коментарі за адресою [email protected] (публічний архів). Хоча роботу над цим документом Робочою групою OWL завершено, коментарі можуть розглядатися стосовно помилок або майбутніх версій. Відкрите обговорення серед розробників вітається за адресою [email protected] (публічний архів).

Схвалено W3C

Цей документ був розглянутий членами W3C, розробниками програмного забезпечення, а також іншими групами W3C й зацікавленими сторонами, та схвалений Директором у якості Рекомендації W3C. Це стабільний документ і може бути використаний в якості довідкового матеріалу або цитат в іншому документі. Роль W3C у розробці Рекомендації, полягає в залученні уваги до специфікації, і сприяння її широкому розповсюдженню. Це підвищує функціональність і сумісність у Веб (Web).

Патенти

Цей документ був підготовлений групою, що працює під політикою патенту W3C від 5 лютого 2004 року. Даний документ є тільки інформативним. W3C підтримує публічний список відкритих патентів прийнятим у зв'язку з результатами діяльності групи; ця сторінка також включає в себе інструкції з розкриття патенту.


Зміст


1 Введення

Цей документ містить ненормативний короткий огляд мови Веб-онтологій OWL 2 та служить в якості карти для документів які визначають і описують OWL 2.

Онтології є формалізованими словниками термінів, часто покриваючи певний домен та спільно використовуваний спільнотою користувачів. Вони задають визначення термінів, описуючи свої відносини з іншими термінами в онтології. OWL 2 є розширенням і новою версією мови Веб-онтологій OWL розробленого Робочою Групою Веб-онтологій W3C та оприлюдненого в 2004 році (далі, як “OWL 1”). OWL 2 розробляється (і цей документ був написаний) наступною групою, Робочою Групою OWL W3C. Як і OWL 1, OWL 2 розроблений для того, щоб полегшити розробку онтології і спільного використання через Мережу, з кінцевою метою створення Веб-контенту, більш доступного для машин.

2 Стислий огляд

Зображення 1 дає короткий огляд мови OWL 2, показуючи його основні стандартні блоки і як вони співвідносяться один з одним. Еліпс в центрі становить абстрактне поняття онтології, яке можна розглянути, або як абстрактну структуру, або як граф RDF (див. 2.1 Онтології). Нагорі знаходяться різні конкретні синтаксиси (див. 2.2 Синтаксиси), які можуть бути використані для серіалізації та обміну онтологіями. Знизу зображення розташовуються дві семантичні специфікації, що визначають значення онтологій OWL 2 (див. 2.3 Семантика).

Більшості користувачів OWL 2 буде необхідний тільки один синтаксис і одна семантика; для них, ця діаграма буде значно простіше, тільки з одним блоком синтаксису вгорі, одним блоком семантики знизу і вкрай рідко необхідно подивитися, що знаходиться в центрі еліпсу.

Diagram showing that each syntax maps to/from ontologies and ontologies have two semantics
Зображення 1. Структура OWL 2


2.1 Онтології

Концептуальна структура онтологій OWL 2 визначена в документі структурної специфікації OWL 2 [OWL 2, Структурна специфікація]. Цей документ використовує UML [UML], щоб визначити структурні елементи доступні в OWL 2, а також пояснює їх ролі та функціональності в абстрактних поняттях та незалежно від будь якого визначеного синтаксису. Він також визначає синтаксис функціонального стилю, який уважно стежить за структурної специфікацією і дозволяє онтологіям OWL 2 бути написаними в компактній формі.

Будь-яку онтологію OWL 2 можна також розглядати, як RDF-граф. Взаємовідносини між цими двома поданнями визначено Відображенням у RDF-графах документу [OWL 2 RDF Mapping], який визначає перетворення від структурної форми до форми графів RDF, і навпаки. Короткий посібник з OWL 2 [OWL 2, Короткий посібник], надає простий огляд цих двох подань OWL 2, викладених паралельно.

2.2 Синтаксиси

На практиці, конкретний синтаксис необхідний для того, щоб зберігати онтології OWL 2 та обмінюватися ними серед інструментів та програм. Основний синтаксис обміну для OWL 2 є RDF/XML [Синтаксис RDF]; це дійсно єдиний синтаксис, який повинен підтримуватися всіма інструментами OWL 2 (див. Розділ 2.1 про відповідності документів OWL 2 [OWL 2 Відповідність]).

У той час як RDF/XML передбачає функціональну сумісність серед інструментів OWL 2, інші конкретні синтаксиси можуть також використовуватися. Вони включають до себе альтернативні серіалізації RDF, такі як Turtle [Turtle]; серіалізація XML, [OWL 2 XML]; і синтаксис, що більше "читається", так званий Манчестерський Синтаксис [OWL 2, Манчестерський Синтаксис], який використовується в декількох інструментах редагування онтології. Нарешті, синтаксис функціонального стилю може також використовуватися для серіалізації, хоча її основна мета є визначення структури мови [Структурна Специфікація OWL 2].


Ім'я СинтаксисуСпецифікаціяСтатусМета
RDF/XML Відображення в RDF-графах,
RDF/XML
Обов'язковий Взаємообмін (може бути записаний та зчитаний будь-яким програмним забезпеченням сумісним з OWL 2)
OWL/XML Серіалізація XML Додатковий Спростити обробки, використовуючи інструменти XML
Functional Syntax Структурна Специфікація Додатковий Спростити виявлення формальної структури онтологій
Manchester Syntax Манчестерський Синтаксис Додатковий Спростити читання/запис онтологій DL
Turtle Відображення в RDF-графах,
Turtle
Додатковий, Не від OWL-WG Спростити читання/запис RDF-триплетів

2.3 Семантика

Документ Структурної Специфікації OWL 2 визначає абстрактну структуру онтологій OWL 2, але не визначає їх значення. Прямі Семантики [OWL 2, Прямі Семантики] та Семантики засновані на RDF [OWL 2, Семантики засновані на RDF] забезпечують два альтернативні способи присвоєння значень для онтологій OWL 2, з теоремою відповідностей, яка забезпечує зв'язок між ними. Ці дві семантики використовуються багатьма програмними системами (reasoners) та іншими інструментами, наприклад, щоб відповісти на запити узгодженості класу, категоризації та запити вилучення екземпляру.

Прямі семантики привласнюють значення безпосередньо структурам онтологій, що призводить до семантики, сумісної з моделлю теоретичної семантики фрагменту логіки—a описання SROIQ з логіки першого порядку з корисними обчислювальними властивостями. Перевагою цього близького зв'язку полягає в тому, що обширна література логіки опису та досвід реалізації можуть бути безпосередньо використані інструментами OWL 2. Однак, деякі умови повинні бути поміщені в структури онтологій, щоб гарантувати, що вони можуть бути перетворені в базу знань SROIQ; наприклад, перехідні властивості не можуть використовуватися в обмеженнях кількості (див. Розділ 3 документу Структурної Специфікації OWL 2 [OWL 2, Структурна Специфікація] для отримання повного списку цих умов). Онтології які задовольняють цим синтаксичним умовам називаються онтології OWL 2 DL. "OWL 2 DL" використовуються неофіційно, щоб звернутися до онтологій DL OWL 2, яка інтерпретується, використовуючи Пряму Семантику [OWL 2, Прямі Семантики].

Семантики засновані на RDF [OWL 2, Семантики засновані на RDF] присвоюють значення безпосередньо RDF-графам, а також опосередковано до структур онтологій через Відображення в RDF-графах. Семантика яка заснована на RDF є повністю сумісною з семантикою RDF [Семантики RDF], і розширює семантичні умови, визначені для RDF. Семантика, яка заснована на RDF, може бути застосована до будь-якої Онтології OWL 2, без обмежень так само, як і будь-яка Онтологія OWL 2 може бути відображена в RDF. "OWL 2 Full" використовується неофіційно, щоб звернутися до RDF-графів, які розглядають як онтології OWL 2 і інтерпретуються з використанням Семантики на основі RDF.

Теорема відповідностей у Розділі 7.2 з документа про семантики які засновані на RDF [OWL 2, Семантики засновані на RDF]) визначає точний, тісний зв'язок між Прямими та Заснованими на RDF Семантиками. В основному, ця теорема стверджує, що для даної онтології DL OWL 2, відображення виводів за допомогою Прямих Семантик все ще буде припустиме, якщо онтологія буде відображена в RDF-графах і інтерпретуються з використанням Семантики на основі RDF.

2.4 Профілі

Профілі OWL 2 [OWL 2 Профілі] є суб-мовами (синтаксичні підмножини) OWL 2, які пропонують важливі переваги в певних сценаріях програми. Визначено три різних профілі: OWL 2 EL, OWL 2 QL, та OWL 2 RL. Кожен профіль визначений як синтаксичне обмеження Структурної Специфікації OWL 2, тобто, як підмножина структурних елементів, які можуть використовуватися у відповідній онтології, і кожен з них є більш суворим, ніж OWL DL. Кожен з профілів балансує між різними аспектами виразної сили OWL натомість різних обчислювальних та / або впроваджуємих переваг.

OWL 2 EL дозволяє поліноміальні алгоритми часу для всіх стандартних завдань обґрунтувань (reasoning tasks); це є особливо придатним для додатків, де необхідні дуже великі онтології, і де виразна сила може бути обміняна на гарантії виконання. OWL 2 QL дозволяє кон'юнктивні запити, які потребують відповіді в LogSpace (точніше, AC0) з використанням стандартної технології реляційної бази даних: це є особливо придатним для додатків, де відносно легкі онтології використовуються для того, щоб організувати велику кількість індивідів і де це буде корисно або необхідно отримати доступ до даних безпосередньо через реляційні запити (наприклад, SQL). OWL 2 RL дозволяє реалізації поліноміальних алгоритмів часу обґрунтувань (polynomial time reasoning algorithms), які використовують правила розширених технологій баз даних працюють безпосередньо на RDF-триплетах; це є особливо придатним для програм, де відносно легкі онтології використовуються для того, щоб організувати велику кількість індивідів і де це буде корисно чи необхідно працювати безпосередньо на даних у формі RDF-триплетів.

Будь-яка з онтологій EL, QL або RL OWL 2 є, звичайно ж, також онтологією OWL 2 і може бути інтерпретована з допомогою або Прямою або заснованої на RDF семантики. При використанні OWL 2 RL, заснована на правилах реалізація може працювати безпосередньо на RDF-триплетах і так само може бути застосований до довільного RDF-графу, тобто, до будь-якої онтології OWL 2. У цьому випадку, міркування завжди буде звуком (тобто, тільки коректні відповіді на запити будуть обчислені), але воно не може бути повним запитом (тобто, не гарантується, що всі коректні відповіді на запити будуть обчислені). Теорема PR1 з документа про Профілі проте стверджує, що (в загальному), коли онтологія узгоджується з структурним визначенням OWL 2 RL, реалізація, що підходить, яка заснована на правилах виконує основні атомарні запити, буде і звуком і повним запитом.

3 Взаємозв'язок з OWL 1

У OWL 2 дуже подібна загальна структура з OWL 1. Дивлячись на зображення 1, майже всі стандартні блоки OWL 2 були присутні у OWL 1, хоча можливо під різними іменами.

Центральна роль RDF / XML, роль інших синтаксисів, і відносини між Прямою та заснованої на RDF Семантиках (тобто, теорема відповідностей) не змінилися. Що ще більш важливо, є повна зворотна сумісність з OWL 1 у всіх відносинах: всі Онтології OWL 1 залишаються дійсними в Онтологіях OWL 2, з ідентичними висновками у всіх практичних випадках (див. Розділ 4.2 з OWL 2, Нові Функції і Обґрунтування [OWL 2, Нові Функції і Обґрунтування]).

OWL 2 додає нову функціональність щодо OWL 1. Деякі з нових функцій є синтаксичним цукром (наприклад, поділ об'єднання класів) у той час як інші пропонують нову виразність, включаючи:

OWL 2 також визначає три нових профілі [OWL 2 Профілі] і новий синтаксис [OWL 2 Манчестерський Синтаксис]. Крім того, деякі з обмежень, що застосовуються до OWL DL були ослаблені; в результаті набір RDF-графів, які можуть бути оброблені Описом Логіки програмних систем (reasoners), стало трохи більше у OWL 2.

Все вищезазначене, задокументовано докладно в документі OWL 2, Нові Функції і Обґрунтування [OWL 2, Нові Функції і Обґрунтування]. OWL 2, Короткий посібник [OWL 2, Короткий посібник] також забезпечує короткий огляд функцій OWL 2, який ясно вказує нові функції.

4 Карта документації

Мова онтологій OWL 2 нормативно визначено п'ятьма базовими документами специфікації, що описують його концептуальну структуру, основний синтаксис обміну (RDF/XML), дві альтернативні семантики (Пряма та Заснована на RDF), і вимоги відповідностей. Три додаткових документа специфікації описують додаткові функції, які можуть підтримуватися деякими реалізаціями: профілі мови, і два альтернативних конкретних синтаксису (OWL/XML і Манчестер).

Однак, всі ці документи досить технічні і головним чином націлені на конструкторів OWL 2 і розробників інструментів. Ті, хто шукає більш доступне керівництво по функціях і використанню OWL 2 можуть віддати перевагу консультуватися з одним з користувацьких документів (Підручник для початківців, Нові Функції і Обґрунтування, і Керівництво за Довідником).


Частина Тип Документ
1 Для Користувачів Загальний огляд документу. Короткий огляд специфікації OWL 2, який включає в себе опис її ставлення до OWL 1. Це початкова точка і основна контрольна точка для OWL 2.
2 Базова Специфікація Структурна Специфікація і Синтаксис функціонального стилю визначає конструкції онтологій OWL 2 з точки зору, як їх структури, так і синтаксису функціонального стилю, і визначає онтології DL OWL 2 з точки зору глобальних обмежень на онтології OWL 2.
3 Базова Специфікація Відображення на RDF-графах визначає відображення конструкцій OWL 2 в RDF-графах, і таким чином визначає основні засоби обміну онтологій OWL 2 в Semantic Web.
4 Базова Специфікація Пряма Семантика визначає значення онтологій OWL 2 з точки зору теоретико-модельної семантики.
5 Базова Специфікація Семантика заснована на RDF визначає значення онтологій OWL 2 через розширення семантики RDF.
6 Базова Специфікація Відповідність надає вимоги для інструментів OWL 2 і набору тестів для визначення відповідності.
7 Специфікація Профілі визначає три суб-мови OWL 2, які пропонують важливі переваги в певних сценаріях додатків.
8 Для Користувачів OWL 2 Підручник для початківців забезпечує доступне введення в OWL 2, включаючи орієнтацію для тих, хто приходить з інших дисциплін.
9 Для Користувачів OWL 2 Нові Функції і Обґрунтування забезпечує короткий огляд основних нових функцій OWL 2 і мотивує їх включення в мову.
10 Для Користувачів OWL 2 Керівництво за Довідником забезпечує коротке керівництво по конструкціях OWL 2, звертаючи увагу на зміни від OWL 1.
11 Специфікація Серіалізация XML визначає синтаксис XML для того, щоб обмінюватись онтологіями OWL 2, які підходять для використання з інструментами XML, як редактори які засновані на схемі та XQuery/XPath.
12 Специфікація Манчестерський Синтаксис (WG Note) визначає легкий для читання, але менш формальний, синтаксис для OWL 2, який використовується у деяких інструментах інтерфейсів OWL 2 для користувачів, а також використовується у Підручнику для початківців.
13 Специфікація Розширення діапазону даних: Лінійні Рівняння (WG Note) визначає додаткове розширення OWL 2, який підтримує вдосконалені обмеження на значення властивостей.

5 Додаток: Журнал змін (Інформативний)

5.1 Зміни в порівнянні із запропонованою рекомендацією

Починаючи з Запропонованої Рекомендації від 22 вересня 2009 року у цьому документі не було зроблено ніяких змін.

5.2 Зміни з моменту останнього звернення

У цьому розділі наведені зміни до цього документа починаючи з останнього Робочого Проекту від 11 червня 2009.

6 Подяки

Відправною точкою для розвитку OWL 2 було поданням OWL1.1, безпосередньо результатом зворотного зв'язку користувача і розробника, і особливо інформації, зібраної під час OWL Досвід і Напрями (OWLED) серія Workshop. Робоча група також розглядала відкладені питання від Робочої групи WebOnt.

Цей документ було підготовлено Робочою Групою OWL (див. нижче), та її зміст відображає обширні обговорення в межах Робочої групи в цілому. Редактори висловлюють особливу подяку Івану Херману (Ivan Herman, W3C/ERCIM), Яну Хорроксу (Ian Horrocks, Oxford University) і Пітер Ф. Патель-Шнайдер (Peter F. Patel-Schneider, Bell Labs Research, Alcatel-Lucent) за їх ретельні огляди.

Регулярні учасники на засіданнях Робочої групи OWL під час публікації цього документа були: Джи Бао (Jie Bao, RPI), Дієго Кальванес (Вільний університет Боцен-Больцано) (Diego Calvanese, Free University of Bozen-Bolzano), Бернардо Грау Куенка (Bernardo Cuenca Grau, Oxford University Computing Laboratory), Мартін Дзбор (Martin Dzbor, Open University), Акілле Фокоу (Achille Fokoue (IBM Corporation), Крістін Голбрайх (Christine Golbreich (Université de Versailles St-Quentin and LIRMM), Сандро Хоук (Sandro Hawke, W3C/MIT), Іван Херман (Ivan Herman, W3C/ERCIM), Рінке Хекстра (Rinke Hoekstra, University of Amsterdam), Ян Хоррокс (Ian Horrocks, Oxford University Computing Laboratory), Еліза Кендалл (Elisa Kendall, Sandpiper Software), Маркус Кретсч (Markus Krötzsch (FZI), Карстен Лутц (Carsten Lutz, Universität Bremen), Дебора Л. МакГіннес (Deborah L. McGuinness, RPI), Борис Мотік (Boris Motik, Oxford University Computing Laboratory), Джефф Пан (Jeff Pan, University of Aberdeen), Біджан Парса (Bijan Parsia, University of Manchester), Пітер Ф. Патель-Шнайдер (Peter F. Patel-Schneider, Bell Labs Research, Alcatel-Lucent), Себастьян Рудольф (Sebastian Rudolph, FZI), Алан Рутенберг (Alan Ruttenberg, Science Commons), Улі Сеттлер (Uli Sattler, University of Manchester), Майкл Шнайдер (Michael Schneider, FZI), Майк Сміт (Mike Smith, Clark & Parsia), Еван Уоллес (Evan Wallace, NIST), Чже Ву (Zhe Wu, Oracle Corporation), і Антуан Циммєрман (Antoine Zimmermann, DERI Galway). Ми також хотіли б подякувати членам робочої групи в минулому: Джеремі Керролл (Jeremy Carroll), Джим Хендлер (Jim Hendler), Vipul Kashyap.

7 Посилання

[OWL 2 Відповідність]
OWL 2 Мова Веб-Онтологій: Відповідність Майкл Сміт, Ян Хоррокс, Маркус Кретсч, Бірте Глімм, ред. Рекомендація W3C від 27 жовтня 2009 року, http://www.w3.org/TR/2009/REC-owl2-conformance-20091027/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/owl2-conformance/.
[OWL 2 Прямі Семантики]
OWL 2 Мова Веб-Онтологій: Прямі Семантики Борис Мотік, Питер Ф. Патель-Шнайдер, Бернардо Грау Куенка, ред. Рекомендація W3C від 27 жовтня 2009 року, http://www.w3.org/TR/2009/REC-owl2-direct-semantics-20091027/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/owl2-direct-semantics/.
[OWL 2 Манчестерський Синтаксис]
OWL 2 Мова Веб-Онтологій: Манчестерський Синтаксис Метью Хорридж, Пітер Ф. Патель-Шнайдер. Примітка Робочої групи W3C від 27 жовтня 2009 року, http://www.w3.org/TR/2009/NOTE-owl2-manchester-syntax-20091027/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/owl2-manchester-syntax/.
[OWL 2 Нові Функції та Обґрунтування]
OWL 2 Мова Веб-Онтологій: Нові Функції та Обґрунтування Крістін Голбрайх, Еван K. Уоллес, ред. Рекомендація W3C від 27 жовтня 2009 року, http://www.w3.org/TR/2009/REC-owl2-new-features-20091027/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/owl2-new-features/.
[OWL 2 Посібник для початківців]
OWL 2 Мова Веб-Онтологій: Посібник для початківців Паскаль Ітцлер (Pascal Hitzler), Маркус Кретсч, Біджан Парса, Пітер Ф. Патель-Шнайдер, Себастьян Рудольф, ред. Рекомендація W3C від 27 жовтня 2009 року, http://www.w3.org/TR/2009/REC-owl2-primer-20091027/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/owl2-primer/.
[OWL 2 Профілі]
OWL 2 Мова Веб-Онтологій: Профілі Борис Мотік, Бернардо Грау Куенка, Ян Хоррокс, Чже Ву, Акілле Фокоу, Карстен Лутц, ред. Рекомендація W3C від 27 жовтня 2009 року, http://www.w3.org/TR/2009/REC-owl2-profiles-20091027/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/owl2-profiles/.
[OWL 2 Керівництво за Довідником]
OWL 2 Мова Веб-Онтологій: Керівництво за Довідником Джи Бао, Елиза Ф. Кендалл, Дебора Л. МакГіннес, Пітер Ф. Патель-Шнайдер, ред. Рекомендація W3C від 27 жовтня 2009 року, http://www.w3.org/TR/2009/REC-owl2-quick-reference-20091027/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/owl2-quick-reference/.
[OWL 2 Відображення в RDF]
OWL 2 Мова Веб-Онтологій: Відображення в RDF-Графах Пітер Ф. Патель-Шнайдер, Борис Мотік, ред. Рекомендація W3C від 27 жовтня 2009 року, http://www.w3.org/TR/2009/REC-owl2-mapping-to-rdf-20091027/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/owl2-mapping-to-rdf/.
[OWL 2 Семантика, яка заснована на RDF]
OWL 2 Мова Веб-Онтологій: Семантика, яка заснована на RDF Майкл Шнайдер, редактор. Рекомендація W3C від 27 жовтня 2009 року, http://www.w3.org/TR/2009/REC-owl2-rdf-based-semantics-20091027/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/owl2-rdf-based-semantics/.
[OWL 2 Специфікація]
OWL 2 Мова Веб-Онтологій: Структурна Специфікація и Синтаксис функціонального стилю Борис Мотік, Пітер Ф. Патель-Шнайдер, Біджан Парса, ред. Рекомендація W3C від 27 жовтня 2009 року, http://www.w3.org/TR/2009/REC-owl2-syntax-20091027/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/owl2-syntax/.
[OWL 2 Серіалізация XML]
OWL 2 Мова Веб-Онтологій: Серіалізация XML Борис Мотік, Біджан Парса, Пітер Ф. Патель-Шнайдер, ред. Рекомендація W3C від 27 жовтня 2009 року, http://www.w3.org/TR/2009/REC-owl2-xml-serialization-20091027/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/owl2-xml-serialization/.
[Семантики RDF]
Семантики RDF. Патрік Хейс (Patrick Hayes), ред., Рекомендація W3C від 10 лютого 2004 року, http://www.w3.org/TR/2004/REC-rdf-mt-20040210/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/rdf-mt/.
[Синтаксис RDF]
Специфікація Синтаксиса RDF/XML (Переглянута). Дейв Беккетт (Dave Beckett), ред. Рекомендація W3C від 10 лютого 2004 року, http://www.w3.org/TR/2004/REC-rdf-syntax-grammar-20040210/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TR/rdf-syntax-grammar/.
[Turtle]
Turtle - Коротка мова RDF-триплетів. Девід Беккетт (David Beckett) і Тім Бернерс-Лі (Tim Berners-Lee). W3C Team Submission від 14 січня 2008 року, http://www.w3.org/TeamSubmission/2008/SUBM-turtle-20080114/. Остання версія, яка доступна за адресою http://www.w3.org/TeamSubmission/turtle/.
[UML]
OMG Уніфікована Мова Моделювання (Unified Modeling Language) (OMG UML), Infrastructure, V2.1.2. Object Management Group, OMG Available Specification, Листопад 2007, http://www.omg.org/spec/UML/2.1.2/Infrastructure/PDF/.